Bloemen die in elke tuin thuishoren

(Tekst geschreven door Stefaan)

De voorbije jaren zagen we nogal wat veranderingen in de volkstuintjes. De mannelijke tuinier die jaar in jaar uit zijn groenten kweekte, verdwijnt stilaan uit beeld. In de plaats daarvan zijn er best veel vrouwen gekomen. En met hen kwamen er nieuwe gewoontes. Zo zie je meer en meer bloemen verschijnen. Want wat is er leuker dan met een veldboeket naar huis te gaan?

De tuin ziet er ook meteen een stuk mooier uit. Vanaf de vroege lente met de eerste tulpen, over de zomer met de koninklijke riddersporen tot de herfst met de bonte asters. Maar tussenin zit er nog een oneindig scala aan bloemen allerhande. Struinen op sites als die van De Hessenhof of Vreeken’s Zaden is een feest! In dit artikel belichten we er een vijftal die eigenlijk nooit in een romantische tuin mogen ontbreken.

De allereerste is de dahlia. Zelf heb ik ongeveer 150 planten. Om verschillende redenen. Ten eerste is het een bloem met een enorme diversiteit aan vormen en kleuren. Daarnaast bloeit zij van juli tot eind oktober. Ook is het een prima snijbloem. Wel met een beperkte vaasduur, maar geen nood: de planten blijven steeds maar nieuwe bloemen produceren. In een ander artikel zal ik eens uitweiden over de specifieke teelt.

Daarnaast ben ik een grote fan van de cosmos (cosmea). De ideale bloem voor de vaas. Daarnaast geven de planten een enorm aantal bloemen. Volgens Sarah Raven (zeker haar filmpjes op YouTube eens bekijken!) geeft de cosmos de meeste bloemen van alle per vierkante meter. In verschillende keren zaaien, niet te veel stikstof geven (want dan krijg je veel blad en weinig bloemen), opbinden. Kan heel goed tegen droogte. En ook hier weer een bont kleurenpalet.

 

Omdat ik keuzes moet maken, sla ik de zinnia even over. Want de koningin der bloemen vind ik de lathyrus oftewel reukerwt (zie foto hierboven). Maak hekwerken waartegen zij kan opklimmen (eventueel aan draad) en je oogst wekenlang de prachtigste, heerlijk ruikende bloemen. Ik zet telkens verschillende soorten en om de twee à drie dagen ga ik met bosjes van wel vijftig bloemen naar huis. Echt een must!

Minder koninklijk maar in elke cottage-tuin te vinden: de verbena. Eén- tot tweejarig, maar zaait zichzelf massaal uit. Dat zorgt ook voor groei en bloei in verschillende stadia. De hele zomer en nog lang daarna vul je je boeketten aan met deze erg sierlijke bloem.

Ten slotte vermeld ik ook nog de Zonnehoed. In die familie hebben we zowel de roze Echinacea als de geel-oranje Rudbeckia-soorten. De plant kan je makkelijk uit zaad opkweken en daarna heb je voor jaren voldoende planten. Bloeit lang. Het contrat tussen het hart en de kleur van de bloemblaadjes is steeds weer betoverend.

 

Met deze top vijf heb ik heel veel andere bloemen niet de aandacht gegeven die ze verdienen. Denk maar aan goudsbloem, pimpernel (!), ridderspoor, (Mexicaanse) zonnebloem, aster, salvia, blauwe winde, tulpen, kattensnor, strobloem, ranonkel, gladiool, agapanthus, alstroemeria, nerine, baptisia, kogeldistel… Ga zelf maar op ontdekkingstocht. Een schitterende wereld gaat voor je open. Veel plezier!