Gezonde aardappels en tomaten telen


(tekst geschreven door Erik Meijs)

 

Om succesvol aardappels en tomaten te telen zijn er een paar dingen die van belang zijn om te voorkomen dat er aardappelziekte of phytophthora in je gewas komt. Temeer omdat we steeds vaker te maken hebben met natte teeltomstandigheden.  Deze schimmel kan namelijk zowel in tomaten als aardappels komen omdat het familie van elkaar is. Als je een aantasting krijgt, kan het loof binnen 2 weken namelijk totaal afsterven. Zo heb ik een keer een hele kas met groene tomaten eraan verloren zien gaan. Echt heel jammer van het opkweken en alle moeite als dat gebeurt. 

 

Kies allereerst een aardappelras met een hoge resistentie. Als je hier: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/formulieren het "bestelformulier aardappelen" download, krijg je een tabel waarin je precies kunt zien welke rassen het beste bestand zijn tegen deze schimmel en ook of het om een vroege of late soort gaat, vast of kruimig. Erg handig deze lijst en veel rassen zijn BIO

 

Zet je aardappels wat ruim uit elkaar zodat het gewas niet dichtgroeit maar de wind het loof droog kan houden.

 

In de loop van de zomer, bij broeierig weer, is er een grote kans dat er aardappelziekte ontstaat. Beregen in deze periode zo min mogelijk en bij voorkeur 's morgens zodat het gewas droog de nacht in gaat, anders hebben de schimmelsporen de hele nacht de kans om zich te verspreiden. De sporen van deze schimmel verspreiden zich gemakkelijk via de lucht en springen ook graag over op uw tomaten

Voor tomaten is het ook van belang om ruim te planten, goed te luchten en op de grond te beregenen. Een laagje stro op de grond voorkomt opspatten van schimmelsporen. Laat de kas als het even kan open staan zodat er geen broeierig klimaat ontstaat.

 

Ik heb hier een interessante pagina gevonden over tomatenrassen met een hoge resistentie en hoe je de ziekte kunt herkennen.

 

https://nielspicard.nl/moestuin/tomaten-in-de-moestuin-resistent-tegen-phytophthora-infestans/

Bij een aantasting is het raadzaam om aangetaste bladdelen zo snel mogelijk te verwijderen en af te voeren en zo min mogelijk door het gewas te lopen. 

 

Veel teeltplezier komend jaar.

 

Erik Meijs

tuinder op Groeituin 013 te Tilburg